Nuffnang

Friday, September 24, 2010

Peguam dajjal Pembunuh Sosilawati aktor filem lucah

Rupa-rupanya peguam yang wakili suspek kes bunuh Sosilawati adalah pelakon filem lucah. Ini bukan fitnah, tapi kenyataan. Tanyalah mereka yang pernah hidup pada tahun awal 90an, tentu kenal kes ini.

Siapakah tidak akan lupakan aksi seks terus-menerus selama 45 minit tanpa henti dalam pita seks itu. Bahkan dilaporkan pada awal pita itu, terdapat klip video yang dimulai dengan nyanyian tamilwood. Pita seks itu dikatakan pelbagai jenis dan ia termasuklah aksi jijiknya dengan seorang penyampai berita Cina yang cantik.

Vijandran juga pernah dikaitkan dengan 2,000 keping gambar dan negatif serta sebelas video tape lucah! Malah, "pelakon wanita" didalam video tersebut telah mati akibat membunuh diri!

Selepas tersebar pita itu oleh Karpal Singh yang mencabar di luar Dewan, maka si Vijandran telah meletak jawatan sebagai Speaker Timbalan Dewan Rakyat dan kembali menjadi peguam. Sebelum itu, dia dikenali ramai sebagai ayam taruhan Samy untuk lawan Datuk S. Subramaniam ketika itu sebagai Timbalan Presiden MIC.

Semasa menjadi peguam, Majlis Peguam pernah menolak permohonannya perbahurui sijil amalan guaman untuk membolehkannya terus menjadi peguam. Namun ia dapat diselesaikan setelah peguam tersebut merayu beberapa kali di Mahkamah Rayuan.

Sejak itu, namanya terus tenggelam dalam arena politik negara ini.

Tup..tup..dia muncul kembali. Muncul menjadi peguam kepada suspek pembunuh. Memang sesuai sangatlah bila pelakon lucah jadi peguam kepada pembunuh. Patutlah semacam punya statement bila dia memburukkan pihak Polis melakukan siasatan.

Apapun biarlah sistem keadilan tentukan, kisah dia tak bermoral adalah kisah belakang. Yang penting janganlah putar keling dan menipu..sudahlah..
Ini sumber daripada WIKIPEDIA:Pita video lucah Vijandran muncul setelah rumah Timbalan Speaker Dewan Rakyat, D.P Vinjandran dimasuki pencuri pada 8 Ogos 1988 . Pencuri tersebut telah mencuri 11 pita video dipercayai aksi lucah D.P Vijandran yang tersimpan dalam sebuah peti besi . Ibu dan anak saudaranya yang berada di dalam rumah itu turut diugut.

Dua bulan kemudian , Datuk Megat Junid Megat Ayub selaku Timbalan Menteri Dalam Negeri mengumumkan bahawa 4 orang lelaki telah ditahan dan sedang disiasat oleh pihak polis PDRM kerana memiliki pita video tersebut.

Pada 6 Disember 1989 , Karpal Singh seorang peguam dan ahli parlimen Jelutong , Pulau Pinang telah membangkitkan isu pita video lucah tersebut. Pada 11 Disember 1989 beliau menamakan Timbalan Speaker Dewan Rakyat, D.P Vijandran sebagai lelaki dalam video tersebut. D.P Vijandran segera menafikan hal itu dan menutup suis pembesar suara Karpal Singh dan mengarahkan Karpal Singh keluar dari Dewan Rakyat. Tetapi Karpal Singh terus membuat dakwaan di luar parlimen dan mendesak V.P Vijandran meletak jawatan . Lalu D.P Vijandran membuat saman malu terhadapnya.

Datuk Zaman Khan selaku Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah , PDRM menjelaskan bahawa Polis Bukit Aman akan menyerahkan laporan penuh kepada Kementerian Dalam Negeri. Terdapat percanggahan kenyataan antara Datuk Zaman Khan dengan Peguam Negara , Tan Sri Abu Talib Osman.

Tan Sri Abu Talib menasihati polis memusnahkan kesemua 11 pita video dan 4 sampul surat yang dicuri dari rumah D.P Vijandran sedangkan semua itu boleh menjadi barang kes / bahan bukti terpenting di mahkamah. Seksyen 413 Kod Prosedur Jenayah menyatakan hanya majistret mempunyai kuasa memusnahkan bahan bukti. Itupun melalui peraturan yang ketat. Sebaliknya Tan Sri Abu Talib menyatakan beliau tidak melanggar sebarang undang-undang kerana telah mendapat persetujuan daripada pemiliknya, D.P Vijandran, tokoh masa depan MIC.

Ironinya, mengapa D.P Vijandran tidak didakwa di mahkamah di bawah Seksyen 24(1) Akta Penapis Filem 1952 iaitu memiliki video lucah. Denda RM10,000 dan 6 bulan penjara boleh dikenakan atau kedua-duanya sekali serta membuat laporan palsu kepada polis.

Majlis Peguam membidas tindakan Peguam Negara yang bertindak tidak mengikut undang-undang sedia ada. Tetapi Peguam Negara hanya berdiam diri dan enggan menjawab sebarang tohmahan. Pada 1988, Peguam Negara dan Majlis Peguam bertelagah berhubung pemecatan Tun Salleh Abbas selaku Ketua Hskim Negara.

Percanggahan berlaku kerana Tan Sri Abu Talib menyatakan barang kes dimusnahkan setelah mendapat kebenaran D.P Vijandran sementara Datuk Zaman Khan menyatakan polis sedang menyiasat. S.M Mohd Idris selaku Presiden Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) hairan bagaimana pita video itu dimusnahkan setahun tahun (1988). Masyarakat mempunyai hak untuk mengetahui perkara sebenar. Peguam Negara sepatutnya memberitahu seawal mungkin , bukan selepas setahun dimusnahkan. Mengapa mesti dimusnahkan ?.

M.G Pandhithan yang juga bekas Naib Presiden MIC ketika itu menyatakan tokoh tertentu jelas terbabit dan D.P Vijandran harus meletakkan jawatan sebelum menjadi isu politik menjelang Pilihan raya umum Malaysia 1990. Datin Paduka Hajah Rahmah Osman selaku Ketua Pergerakan Wanita Semangat 46 mahu D.P Vijandran meletakkan jawatan sebagaimana pemimpin politik Jepun meletakkan jawatan apabila terbabit dengan skandal membabitkan geisha dan skandal penyelewengan dana parti politik.

sumber dari sini

No comments:

Post a Comment